Co je kešu?
Mnoho z nás si mylnÄ› myslÃ, že keÅ¡u jsou oÅ™echy. OvÅ¡em z botanického hlediska to tak nenÃ. Ve skuteÄnosti jde o semena plodů tropického stromu, který se jmenuje ledvinovnÃk západnÃ. Původem pocházà z BrazÃlie, kde roste také ten nejvÄ›tÅ¡Ã. Pro zajÃmavost: zabÃrá plochu 8500 metrů ÄtvereÄnÃch. Dnes se keÅ¡u pÄ›stuje také v Indii a Vietnamu.Â
Kešu majà světle krémovou barvu, tvar ledviny a jemnou máslovou chuť.
KeÅ¡u a zdravÃ
V keÅ¡u najdete celou Å™adu zdravà prospěšných látek. Z nejdůležitÄ›jÅ¡Ãch zmiňme napÅ™Ãklad hoÅ™ÄÃk, bÃlkoviny, zdravé tuky, vitamÃn K, selen a lutein.
ÚÄinky keÅ¡u na zdravÃ:
- chránà oÄi
- působà jako prevence proti kardiovaskulárnÃm chorobám
- chránà pÅ™ed Å™ÃdnutÃm kostÃ
- bojuje proti špatnému cholesterolu
- hydratuje pokožku
- zlepšuje spánek
- působà proti stárnutà buněk
- bojujà proti únavÄ› a vyÄerpánÃ
Kešu v kuchyni
Na trhu seženete nejrůznÄ›jÅ¡Ã druhy keÅ¡u oÅ™echů. V ÄokoládÄ›, v jogurtu, pražené, solené, obalené v chilli a tak dále. OdbornÃci samozÅ™ejmÄ› doporuÄujà konzumovat ty pÅ™ÃrodnÃ. Ty si můžete pÅ™imÃchat do ovesné kaÅ¡e Äi jogurtu. V asijských zemÃch se keÅ¡u běžnÄ› pÅ™idávajà do slaných pokrmů.Â
Kolik keÅ¡u za den snÃst? Abyste pro své zdravà udÄ›lali maximum doporuÄuje se hrst dennÄ›.Â
VÄ›dÄ›li jste? KromÄ› ochucenà najdete i nespoÄet velikostà a oznaÄenà keÅ¡u oÅ™echů. Ty nejkvalitnÄ›jÅ¡Ã jsou oznaÄeny pÃsmenem „W“.Â
Správné skladovánà jako základ
KeÅ¡u skladujte na temném a chladném mÃstÄ›. Ideálnà k tomu je Å¡roubovacà sklenice, která nepropustà vzduch.Â
Tip: pokud jsou ořechy žluklé nebo hořké, nejezte je.
Kešu ořechy jsou též velice populárnà u vegetariánů a veganů. Ty z nich připravujà kešu sýr, kešu máslo i kešu smetanu.
Pozor na alergii! Jestliže se u vás po konzumaci keÅ¡u oÅ™echů objevà vyrážka, bolest bÅ™icha, průjem, otoky, kaÅ¡el Äi zhorÅ¡ené dýchánÃ, pravdÄ›podobnÄ› trpÃte alergiÃ.