Proč jíst kešu ořechy?


Co je kešu?

Mnoho z nás si mylnÄ› myslí, že keÅ¡u jsou oÅ™echy. OvÅ¡em z botanického hlediska to tak není. Ve skuteÄnosti jde o semena plodů tropického stromu, který se jmenuje ledvinovník západní. Původem pochází z Brazílie, kde roste také ten nejvÄ›tší. Pro zajímavost: zabírá plochu 8500 metrů ÄtvereÄních. Dnes se keÅ¡u pÄ›stuje také v Indii a Vietnamu. 

Kešu mají světle krémovou barvu, tvar ledviny a jemnou máslovou chuť.

Kešu a zdraví

V keÅ¡u najdete celou Å™adu zdraví prospěšných látek. Z nejdůležitÄ›jších zmiňme například hoÅ™Äík, bílkoviny, zdravé tuky, vitamín K, selen a lutein.

salát

ÚÄinky keÅ¡u na zdraví:

  • chrání oÄi
  • působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám
  • chrání pÅ™ed řídnutím kostí
  • bojuje proti Å¡patnému cholesterolu
  • hydratuje pokožku
  • zlepÅ¡uje spánek
  • působí proti stárnutí bunÄ›k
  • bojují proti únavÄ› a vyÄerpání

Kešu v kuchyni

Na trhu seženete nejrůznÄ›jší druhy keÅ¡u oÅ™echů. V ÄokoládÄ›, v jogurtu, pražené, solené, obalené v chilli a tak dále. Odborníci samozÅ™ejmÄ› doporuÄují konzumovat ty přírodní. Ty si můžete pÅ™imíchat do ovesné kaÅ¡e Äi jogurtu. V asijských zemích se keÅ¡u běžnÄ› pÅ™idávají do slaných pokrmů. 

Kolik keÅ¡u za den sníst? Abyste pro své zdraví udÄ›lali maximum doporuÄuje se hrst dennÄ›. 

smoothie

VÄ›dÄ›li jste? KromÄ› ochucení najdete i nespoÄet velikostí a oznaÄení keÅ¡u oÅ™echů. Ty nejkvalitnÄ›jší jsou oznaÄeny písmenem „W“. 

Správné skladování jako základ

Kešu skladujte na temném a chladném místě. Ideální k tomu je šroubovací sklenice, která nepropustí vzduch. 

Tip: pokud jsou ořechy žluklé nebo hořké, nejezte je.

Kešu ořechy jsou též velice populární u vegetariánů a veganů. Ty z nich připravují kešu sýr, kešu máslo i kešu smetanu.

Pozor na alergii! Jestliže se u vás po konzumaci keÅ¡u oÅ™echů objeví vyrážka, bolest bÅ™icha, průjem, otoky, kaÅ¡el Äi zhorÅ¡ené dýchání, pravdÄ›podobnÄ› trpíte alergií.